Ik ben heel goed in narcist zijn!

Begin mei las ik een boek over narcisme, wederom. Inmiddels bijna alles uitgepluisd over narcisme wat er op internet te vinden is en boeken verslonden. Er komen steeds meer boeken en ik zie steeds meer coaches of therapeuten die zich hierin specialiseren.
 
Maar ik heb het over dit boek. Het ging over narcisme in relaties, allerlei relaties. Liefdesrelaties, vriendschappelijke relaties en de oorsprong, ouder-kind relaties. Ik ken ze, heb ze ervaren, tot uit den treure en tot vermoeienis aan toe. 2x op het punt gestaan er een Facebook Live over te geven, de 1e al in 2016, en 2x afgezegd.
 
Ik had het anders te doen dan al die anderen, ik heb het anders te doen dan al die anderen. Ik heb namelijk mijn eigen narcisme aan te kijken, had mijn eigen narcist zijn, aan te kijken. En dat heb ik gedaan (en blijf ik doen). In therapie. Via zelfreflectie. Via creatie van die ervaringen die ik ervoor nodig had. Via voelen. Via lezen. Via erover praten met anderen en me openen hierin.
 
Ik heb me vaak als een narcist gedragen. Heel vaak. Me verheven gevoeld boven anderen. Onder-boven dynamiek bedreven. Ondernarcist gespeeld. Mijn eigen hart niet kunnen bereiken en voelen en daar wel een groot verlangen naar hebben. Ik wist feilloos wat anderen te leren hadden, wat hun kwetsbaarheden zijn. Het enige waar ik niet zo goed in was en ben is me niet kwetsbaar opstellen en manipuleren. Iets wat een narcist ‘eigenlijk’ niet en wel kan volgens de boekjes.
 
Dus mogelijk heb ik de narcistische trekken vanuit loyaliteit naar mijn ouder aangeleerd, om bij deze ouder te kunnen zijn, te hopen dat ik dan alle liefde zou ontvangen. Want tsja dat kan een narcist ook niet, liefde geven, echte liefde. Liefde voelen. En ook dat herken ik. Niet naar mijn kind, dat is instinct en feilloos, maar echte liefde voelen voor iemand anders, mmmmm, dat ben ik nu pas aan het leren. Dat is heel fijn, en ook kwetsbaar of raakbaar, maar vooral heel fijn.
 
Maar terugkomende op dat boek. Ik las aan het einde van dat boek dat narcisme eigenlijk de grootste ziekte van onze samenleving is, dat het doordrenkt is in alles. Niet alleen in de liefde, maar ook op werk, in het bedrijfsleven, bij coaches en goeroes, in religie, in spirituele kringen, in nieuwetijdsland, in vriendschappen, in ….. En dat we daar iets aan moeten doen. Ik voel me aangesproken. Volledig. Zoals ik gisteren ook tegen Monica hardop zei, nadat ze me vroeg waarom ik dit zo vaak meemaak en creeër. Ik wil daar iets mee doen, iets aan doen.
 
Dat is nu dus met deze blog (terwijl ik eigenlijk wilde dansen). Hierin mijn eigen narcisme onderkennen en daarin naar jou openen, me hierin laten zien. Aan te geven dat ik voel dat ik hier op grote schaal iets in wil en kan en ga doen. En groot is dan niet het narcisme groot maar meer dat ik de doordrenktheid in alles, de angst die erbij gepaard gaat bij zowel ontvanger als gever, de ziekte ervan, de groepsdruk, het ons niet goed genoeg voelen, onze systemen die hierop gebouwd zijn, wil laten zien en daar iets mee wil en kan doen. Die grootheid.
 
Want nee het zit niet alleen in liefdesrelaties. En nee het komt niet doordat we iets niet goed doen. We zijn gekwetst, tot op het bot, als mens. We mogen hier met elkaar openlijk in worden, aan zowel slachtoffer- als daderkant. Onze eigen narcistische trekken onderkennen ipv enkel boos te worden op de ander. Zodat we beter snappen hoe de dynamiek werkt. We onszelf dat kunnen geven wat we hierin nodig hebben, namelijk heel veel erkenning en liefde. En geduld.
 
Aho……
 
PS wordt vervolgd
 
PPS Voor slechts 99 euro ga je met mij en andere gave liefdevolle deelnemers 4 weken op een magische reis waarin je liefdevoller wordt naar jezelf, je ware impulsen leert volgen, zowel in je ziel als mens zijn verbonden voelt met alles en iedereen en je ware overvloed leert creëren. Over 2 dagen sluiten de deuren voor het online programma Radicaal jezelf zijn: https://petrajungblut.nl/online-programma-radicaal-jezelf-zijn-rust-ervaren-in-een-leven-dat-overvloedig-stroomt/
Geplaatst in Blog, eigen waarheid, gevoelig, kwetsbaar, Liefde, Narcisme, Radicaal jezelf zijn, zelfacceptatie, zelfliefde, Ziel, Zijn en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *